Nidaros er det gamle navnet på Trondheim.
Byen "midt i Norge" ble grunnlagt av Olav Tryggvason, i 997.

Nidaros (eller Trondheim) er Norges nest eldste by og Norges tredje største. I 2020 var det ca. 200.000 innbyggere i byen. Trondheim ligger sør for Trondheimsfjorden, som er ca 200 km lang, strekker seg fra kysten der Ørland ligger på nordsiden, og Agdenes på sørsiden. Innerst i fjorden ligger Verdal og Straumen på Innerøya. I byen ligger også nord-Europa´s største katedral, Nidarosdomen. Byggingen av dette prektige bygget kom i gang så tidlig som rundt 1070.

Men, Trondheim har så mye mer å by på. Nidelven danner en naturlig avgrensning rundt midtbyen med sitt elveløp, som i følge en av byens store sønner, Otto Nielsen, var “ei utmerket elv te å spøtt i”.

Skulpturen av Otto Nielsen har etter en lengre offentlig diskusjon fått sin plass på Bakklandet, der han sitter  “i sitt radioapparat”, like ved Gamle bybro og sykkelheisen som står nederst i Brubakken.

En av de fineste plassene i byen for å ta bilder, er ved Gamle bybro.  På folkemunne heter broen bare “Lykkens portal”. Her kan du ta bilder, ikke bare av selve broen*, men også bryggerekka og Nidarosdomen som ligger rett i nærheten.

* I 2020 klarte Trondheim kommune å bygge den inn pga restaurering. En utrolig timing!! Håper ikke det gjentar seg.

Går du så videre forbi Otto Nielsen og opp den bratte Brubakken, går du sammen med sykkelheisen. Den første (og eneste?) av sitt slag i verden! Den har forøvrig fått navnet Trampe.

Når du så er oppe, er du like ved Kristiansten Festning, som ligger på en høyde og våker over byen. En utmerket utkikksplass. Den har ligger her siden 1682, for å beskytte oss mot svenskene!

Oppe på festningen kan du se bydelene Byåsen, Ila og Øya. Rett foran deg ligger midtbyen med Nidarosdomen som det naturlige midtpunkt. Til venstre ser du NTNU´s hovedbygg, Norges Tekniske og Naturvitenskapelige Universitet. Ute i Trondheimsfjorden ligger Munkholmen og vaker. Og snur du deg rundt, ser du Tyholttårnet mot himmelen i sørøst. 

Kristiansten Festning
Kristiansten festning

Kristiansten Fesning

ble grunnlagt av Cicignon i 1682 og var et ledd i oppbyggingen etter bybrannen i april samme år.

Hovedtårnet til festningen ligger i direkte forlengelse av Nidarosdomens lengdeakse. Kristiansten festning var en viktig brikke under svenskenes krig mot Norge i 1718, da de svenske troppene med Carl Gustav Armfeldt i spissen prøvde å innta byen.

Les videre >>

Nidelva

som starter i Selbusjøen går gjennom Klæbu og Trondheim, før den munner ut i Trondheimsfjorden.

Langs Nidelva’s ferd er det mange fine bildemotiv, kanskje først og fremst bryggerekka som går mellom Gamle bybro og Bakke bro.

Les videre >>

Nidelva
Nidelva
Gamle bybro, "lykkens portal"

Den gamle bybro

Trondheims gamle bybro er et populært fotomotiv

Lykkens portal som den går for, ligger knapt noen hundre med fra Nidarosdomen. 

Nidarosdomen

den prektige katedral som er bygd over Hellige Olavs grav ved Nidelvens bredd i Trondheim

Byggingen av Nidarosdomen slik som vi kjenner den i dag, startet da Eystein Erlendsson kom hjem fra eksil i England i 1183.

Den har brent flere ganger, i 1328, 1432, 1531, 1708 og 1719. Den store brannen i 1531 la hele vestskipet i ruiner.

Les videre >>

Mot hovedinngangen, fra Bispegata
Nidarosdomen står vakt over byen
Studentersamfunnet, "Det runde hjørnet"

Studentersamfunnet

i Trondheim ble bygd i 1910.

Huset hvor Studentersamfunnet holde til, omtales også som “det runde hjørnet” på grunn av huset´s form. Som er rundt 🙂

Lørdag 24. september 1910, bare en drøy uke etter Norges tekniske høyskoles første immatrikuleringsdag 15. september, var de rundt 100 nye studentene kalt inn til møte i det matematiske auditorium (nåværende auditorium H1 i Hovedbygget). 

Les videre >>

Gater og veiter i Trondheim

I følge Trondheim byleksikon var det i 1996 ca 1400 gater i Trondheim

Antallet er sikkert en god del større i dag.

Her kan du lese om noen av dem.