Arkitekt Christies gate

Gaten ligger ved kinoene og fra Prinsens gate til Sverre gate.

Arkitekt Eilert Christian Brodtkorp Christie (f.1832) var domkirkearkitekt. Han overtok ansvaret for gjenreisningen av Nidarosdomen etter Arkitekt Schirmer. Christie´s svoger Nic. Nicolaysen, som var “Riksantikvar” med stor innflytelse hadde fått Christie plassert som den nye domkirkearkitekten. Christie var svært opptatt av å beholde kirken slik som den opprinnelig var bygd.  

Arkitekt Christie. Kilde: snl.no

Christie var meget ivrig etter å skaffe seg stilhistorisk innsikt og erfaring. Han fikk laget gipsavstøpninger av hoder og ornamenter fra ulike perioder.  Etter brannen i 1531 lå kirkens vestskip, den delen av kirken som vender mot det store glassmaleriet, fortsatt i ruiner. Etter at Christie hadde restaurert Oktogonen (den åttekantede bygningen som ligger ved høyalteret lengst øst i kirken), midttårnet og tverrskipet, begynte han den store oppgaven med å restaurere vestskipet.

 

Christie klarte å restaurere mye av vestskipet før kroningen av Haakon VII, 22.juni 1906. Men det var den videre restaureringen av vestskipet og først og fremst vesterveggen med rosevinduet, som skulle skape debatt i Norge. Christie tegnet flere forslag etter å ha studert flere funn fra middelalderen, la han frem et nytt forslag. 

Tilsynskomiteen ønsket at Christie skulle jobbe videre med forslaget, men det fikk han ikke anledning til. Den 13.september 1906, døde Christie av et hjerteslag. 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x