Erling Skakkes gate

Gata ligger i midtbyen, ved Leütenhaven. Den går fra Kjøpmannsgata i øst til Voldgata/Elvegata i vest. NTNU Vitenskapsmuseet ligger i Erling Skakkes gate 47, ved hjørnet til  Gunnerus gate.

Erling Skakke var adelsmann og korsfarer på 1100-tallet. Han ble utnevnt til jarl. Erling fikk sitt tilnavn “skakke” etter å ha fått et sverdslag på en av sine mange tokter. Dette skjedde mot arabiske krigere på Sicilia. Etter slaget gikk han med hodet litt på skakke.

Erling hadde en sønn med Kristin Sigurdsdotter (Sigurd Jorsalafars datter), Magnus Erlingsson, som ble konge i Norge i 1161.

Ved slaget på Kalvskinnet i 1179, der Sverre Sigurdsson (kong Sverre), kriget om kongemakten sammen med Birkebeinerne mot Erling Skakke og hans sønn kong Magnus, ble Erling truffet av et spyd og døde.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x